Bērna dzimšanas dienas svinības

Katrs bērniņš ar lielu nepacietību gaida savu dzimšanas dienu, tāpēc arī Siguldas Valdorfa bērnudārzā šī diena tiek veidota par īpašu un emocionālu dienu gaviļniekam. Lai tas izdotos, katram ir savs uzdevums:

  • audzinātājas sarūpē pašdarinātu dāvanu un rūpējas par svinību norisi;
  • vecāki atnes uz dārziņu svētku tortes sastāvdaļas;
  • bērni gatavo torti un vēlējumus;
  • jubilārs kopā ar vecākiem parūpējas par mazām piemiņas veltītēm saviem grupas biedriem.

Svinību norise

Vispirms visi bērni kopā ar jubilāru un audzinātājām gatavo svētku torti – daži taisa vaļā cepumu paciņas, daži griež marmelādes sīkos gabaliņos, kāds puto putukrējumu, kāds mērcē pienā cepumus un kārto tos uz paplātes, kāds visu uzrauga un nogaršo.

Pēc brokastu un tortes nobaudīšanas bērni dodas uz “Svinīgo dzimšanas dienas taku”, apsēžoties tai abās malās. Takas galā stāv skaisti saklāts galds ar tik degošām svecītēm, cik gadu paliek jubilāram, un turziņā pacietīgi gaida jubilāram sarūpētā dāvaniņa. 

Pats jubilārs tiek ietērpts svētku apmetnī un galvu tam rotā “zelta” kronis. Sev par pavadoņiem viņš izvēlas divus savus draugus, no kuriem viens pārtop par Sauli, otrs – par Mēnesi. Savukārt pārējie takas dalībnieki saņem Zvaigžņu kronīšus un mūzikas instrumentus. 

Kad katrs bērniņš ir izteicis savu novēlējumu jubilāram un visi kopīgi nodziedājuši dziesmu, jubilāram tiek veltīts īpašs dzimšanas dienas stāsts. Pēc tā noklausīšanās bērniņš saņem sev gatavoto dāvanu – īpašu rūķīti -, ko pēc apmīļošanas dziesmas “Pie Dieviņa gari galdi” pavadībā dod aplūkot arī pārējiem grupiņas biedriem. 

Turpmākā norise atkarīga no jubilāra vēlmēm – viņš var izvēlēties, lai pārējie veltī viņam kādu īpašu dziesmu (pat vairākas vai veselu koncertu) vai arī dodas laukā spēlēties. 

Svinību izskaņā pirms Klusās stundas Rozīņu-riekstu rūķis palīdz jubilāram izdalīt pārējiem grupas biedriem sagatavotās mazās piemiņas veltītes – gar jūru salasītus apgleznotus olīšus, pašdarinātu kareklīti, draudzības rokassprādzi, nelielu grāmatzīmīti u.tml. 

Svētku tortes recepte

  • 6 paciņas "Selga" cepumu 
  • 400 g biezpiena
  • 400 g saldā krējuma
  • 500 g skābena ievārījuma
  • 200 ml piena
  • ~7 ēd.k. cukura

Pēc iecerēm

Garnēšanai: augļi svaigi vai konservēti (banāni, persiki, ananāsi u.tml.), marmelādes, šokolāde, rozīnes u.tml.

Pagatavošana

Saldo krējumu ar cukuru un biezpienu sakuļ, pievieno sīki sagrieztas marmelādes, rozīnes vai augļus. Cepumus samitrina pienā un kārto uz paplātes kārtās, katru kārtu pārklājot ar plānu ievārījuma kārtu un biezpiena masu. Tortei pēdējo kārtu pārklāj ar biezpiena masu un garnē ar sarīvētu šokolādi vai šķēlītēs sagrieztiem augļiem.

Torti gatavo bērni kopā ar audzinātājām un pasniedz tūlīt pēc gatavošanas!